Rondleiding Thialf

Rondleiding en schaatsen in Thialf

Op zaterdag 11 februari togen 21 buurtgenoten onder leiding van Corry de Wit richting Heerenveen om het nieuwe Thialf te bezoeken. Toevallig viel deze excursie samen met de WK-afstanden in Gangneung. Op de mobieltjes werden de prestaties van de nederlanders gevolgd.

Na de koffie werd een bord “snert” genuttigd. Vervolgens begon de rondleiding waarvoor we in twee groepen werden verdeeld. Achteraf bleek de ene rondleider wel wat spraakzamer dan de andere te zijn geweest.

In Thialf was in de afgelopen jaren sprake van “vernieuwbouw”. Dat wil zeggen dat er een nieuw complex is verrezen door een mix van nieuwbouw en renovatie van het oude gebouw op de bestaande locatie.

Naast de mooie 400-meterbaan bereik je via een tunnel binnenbanen op het middenterrein. Hier bevinden zich de beginners, jongste jeugd en verjaardagpartijtjes. Ook zagen we de ijshockeyers in actie op een naastgelegen baan in een aparte hal. We passeerden de atletenruimte waar de fitnessapparaten de spieren moeten trainen, de technische ruimten, de horecagelegenheden, de vertrekken voor verslaggevers en diverse vergaderlocaties.

Bij de verbouw zijn de nieuwste technieken gebruikt en is sterk gelet op het verantwoord omgaan met energie. Deels behoort dit tot de “geheime recepten van Thialf” en bleven er deuren voor ons gesloten. De Zamboni (dweilmachine) rijdt regelmatig zijn rondjes om het ijs om de 400 meter baan in topconditie te houden.

Op 28 januari j.l. heeft koning Willem-Alexander het vernieuwde Thialf geopend met een startschot. Toch jammer dat hij niet de kans greep om zelf de ijzers onder te binden.

Op de wanden in het grote complex zijn mooie foto’s van sporters te zien en wetenswaardigheden te lezen. Bijvoorbeeld:

  Fans: “Aly Letema uit Bellingwolde. Schaatssupporter. Heeft in haar leven nog nooit een wedstrijd overgeslagen. Ze maakt deel uit van het Thialfpubliek. Dat zorgt bij evenementen voor een speciale sfeer. Gekke mutsen, wild beschilderde gezichten, oranje jurken,schitterende spandoeken, pauzes vullen met dweilmuziek, het is allemaal op Thialf uitgevonden. Overgewaaid naar andere stadions en andere sporten”

 

Jeugd:” Thialf doet veel voor de jeugd. Vele kopstukken uit de internationale schaatswereld zijn in Thialf aan hun succesreeks begonnen”.

Schaatsen: “Tonny de Jong, kind van Thialf werd in 1997 Europees kampioene all round bij de dames. Omdat ze het op de eigen baan op klapschaatsen durfde te doen. Het was de start van een nieuwe dimensie in het schaatsen. Zoals er zoveel ontwikkelingen waren en nog steeds zijn in de techniek van schaatsen en de dingen die je daarbij gebruikt. Thialf loopt voorop in de innovatie”.

Professionalisering: “Rintje Ritsma. Superkampioen. Stapte in 1995 uit de kernploeg. Rintje Rinsma werd professioneel schaatser. Het avontuur lukte wonderwel. Ritsma legde daarmee de basis voor het commerciële professionele schaatsen. Zoals dat in de jaren daarna floreerde. Dat kwam omdat Ritsma bewees dat het werkte. Hij werd nog vier keer wereldkampioen”

Onlangs las ik van Ritsma in de krant de uitspraak “Het is tegenwoordig lastig om een schaatsheld te worden”

 

Na de rondleiding konden we als schaatsliefhebbers zelf het ijs op. Onze buurtvereniging kent actieve schaatsers.

Wat een geluk dat Willem Eefting me tijdens de jaarvergadering van de buurtvereniging vertelde dat je je schaatsen eerst moet slijpen nadat je ze op natuurijs hebt gebruikt. Als je dat niet doet kom je op een kunstijsbaan in de problemen. Gelukkig kon Willem mijn noren in kort tijdsbestek slijpen. Ik heb heerlijk geschaatst op het gave, glimmende ijsoppervlak.

Het was een gezellige en sportieve dag met de buurtvereniging!